eget eller gemensamt ???



det kan man undra, om jag skulle sova bättre i egen sovrum.
när jag tänker efter om man hade ett större hus kanske man skulle ha ett eget mammarum.
det skulle vara lyx.
slippa snarkningar och sånt. och kunna dra sej undan i sitt vrå. när man vill vara ifred.

läs artikeln, skulle ni sova ensam eller tillsammans ???????

Eget sovrum eller gemensamt?
I ungefär nio av tio parförhållanden sover man och kvinna i samma sovrum, i gemensam dubbelsäng. Sett från sömnsynpunkt vore det bättre om mannen och kvinnan hade skilda sovrum - i alla fall för kvinnans del. Det menar den amerikanske sömnspecialisten Michael Breus.

För kvinnor innebär nämligen sedvänjan att sova tillsammans i dubbelsäng med mannen som regel sämre sömnkvalitet. Däremot sover männen i allmänhet bättre, ifall de har möjlighet att göra det intill en kvinna de håller av.

Inte nog med det. När en man sover intill en kvinna, känner han sig tydligen tryggare, ty i en sådan situation har han ökad benägenhet att sova tämligen högljutt. Till kvinnans förtret och förbannelse.

Olika studier visar att singelmän sover sämre än karlar som lever i en parrelation. För kvinnor förhåller det sig tvärtom. Eller snarare: Så fort en kvinna har skaffat barn, tenderar hennes sömn att försämras. Den blir ytligare, vilket innebär fler uppvaknanden.

Detta kan eventuellt härledas tillbaka till de förhållanden som rådde i mänsklighetens begynnelse. Vid den tiden var kvinnans roll, än mer än i dag, att vaka över barnen (både bildligt och bokstavligt talat). Därför tycks kvinnor känsligare för plötsliga ljud och ljudförändringar i sitt hem oavsett om det är barn eller vuxna män som åstadkommer dem. 

Till Breus hemsida


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0