skärtorsdag=häxflygning, ska ni med

finns det någon som vill flyga med mej till djävulens mässa som ligger på blåkulla....
vi kommer hem på påskdagen.....

den här fina informationen....om skärtorsdag, hittade jag på

http://hogtider.wordpress.com/2007/04/05/varfor-heter-det-skartorsdag/

religion blandat med häxor,hehe

Att det torsdagen i stilla veckan heter skärtorsdag har vare sig med färgen rosa eller med knivar att göra. En äldre betydelse av verbet "skära" är rena och det syftar på att Jesus (enligt evangelierna) tvättade lärjungarnas fötter just på denna dag.

Fottvätten var ett vanligt inslag under den tid Jesus levde. Skorna man bar var öppna och därför blev fötterna lätt smutsiga. Att tvätta fötterna på gäster var en handling av gästfrihet, men något som gjordes av de lägre tjänarna. Jesus tvätt av lärjungarnas fötter satte alltså Jesus i en position under dem.

Det var också på skärtordagen som nattvarden instiftades och tidigare var skärtorsdagens nattvard årets viktigaste nattvard.

Nattvard

Under skärtorsdagsnatten förrådes Jesus av Judas och det blir tydligt hur folktron samspelar med kristendomen eftersom man förr trodde att alla mörka krafter släpptes lösa vid den tidpunkt när Jesus förrådes.

Natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen inleds nämligen häxsabbaten. Det är då som häxorna flyger till Blåkulla för att delta i djävulens mässa (som hålls på skärtorsdagen). Häxorna kommer tillbaka på påskdagen. Den exakta tipunkten för häxornas blåkullefärd varierar mellan olika böcker. Vanligast är att man nämner skärtorsdagen, men även uppgifter om att färden inleddes på natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen förekommer.

Skärtorsdagen var allmän helgdag fram till kalenderreformen 1772, men är sedan dess en vanlig arbetsdag. Sedan dess har också dess betydelse minskat.


Kommentarer
Postat av: Ulla

Hur är det med Amanda? Hoppas det är bättre, så ni kan fira påsk i lugn och ro. Ha en riktigt go påsk!

2008-03-20 @ 16:04:48
URL: http://www.ulla67.blogg.se
Postat av: Valross

A-ha. Det är så allt hänger ihop. Mycket lärorikt.

2008-03-20 @ 17:09:10
URL: http://valross.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0