b12- brist

som jag oxå har

B12-brist

Vitamin B12 är även viktigt för nervsystemet. Brist på B12 kan även ge upphov till degeneration i nervsystemet.

Vanligen orsakas B12 brist av att kroppen inte kan ta upp vitamin B12, eller att man tar in för lite med kosten. Det senare gäller främst veganer, som har en kost som är fattig på kött, fisk och mjölk. B12 brist utvecklas även ofta hos äldre människor. (Sannolikt har 20-40% över 70 år tecken på B12 och folatbrist).


Hur känner man igen blodbrist orsakad av B12 brist?
Oftast kommer symtomen smygande under en längre tid. De första symtomen kan vara trötthet, svaghet, andningsbesvär, yrsel. D.v.s. inte så olikt de första symptomen på hypotyreos. Allvarlig blodbrist kan även ge upphov till kärlkramp, huvudvärk och smärtor i benen.

Typiska symptom på B12 brist
Ovan nämnda symptom är ju ganska allmängiltiga, men det finns ett antal ganska typiska symptom på B12 brist (som man som drabbad först hittar en rad andra förklaringar till) t.ex.:

- Röd irriterad tunga, ofta i komb med blåsor i munnen.
- Obehag från magen, ändrade avföringsmönster
- Matleda- fast du är hungrig så kan du inte äta, allt smakar dåligt
- Försämrad känsel
- Nedsattvibrationssinne framförallt vid knölarna på fotlederna och handlederna, testas med stämgaffel
- Stickningar pirrningar i benen
- Känselbortfall, domningar i händerna och kuddar under fötterna
- Sämre balans och ostadig gång
- Psykiska symptom kan förekomma, som försämrat minne, depression och demens (Förr hamnade ofta B12 patienter på sinnessjukhus)
- Lättirriterad
- Vissa kan få problem med nervsystemet innan blodbrist utvecklats.

Om man misstänker B12 brist bör man först kolla upp om det finns i släkten, eller om man vet med sig att man gjort någon mag- eller tarmoperation. Har man symptom så ska man be att det tas ett prov.

B12 har ibland kallats för "toast-sjukan" då det ofta kan drabba dem som lever på vitt bröd. B12 kan förebyggas genom allsidig kost. Lever av alla slag, njure, nöt kalv, lamm, kyckling är utmärkt B12 mat som fyller på förrådet ( förutsatt att man har ett fungerande upptag).

B12 brist kommer smygande. Vanligen har man ett överintag av B12 och kroppen lagrar upp i depåer. Största depån är levern, vars förråd kan räcka mer än ett år. Dessutom finns det upplagrat i myelinskiktet runt nervtrådarna. När det är slut i levern tas reserven från nervens skyddsskikt. Med förkärlek så hämtar kroppen då från ryggmärgens baksträngar i nacken, vilket innebär problem med funktionen i händerna.

Autoimmuna sjukdomar



Kommentarer
Postat av: Ängeln

Det där jag allt för bekant med. Har b12 och Folsyra-brist sedan många år. Har tyvärr utvecklat permanenta nervskador som förmodligen aldrig kommer att läka helt. Har gjort mitt liv till ett litet helvete. Hoppas det inte är lika illa för dig.

Kram

2007-11-19 @ 22:18:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0