Lär dig kontrollera julstressen


Här följer några kloka råd från den amerikanske läkaren och livsstilskonsulten David Lipschitz om hur du bör bete dig för att leva ett stressfriare liv:

1) Lär dig att tycka om det du sysslar med, både på din fritid och på jobbet! Vantrivsel bara ökar stressen och känslor av maktlöshet.

2) Tyck om dig själv! Kan du inte fördraga dig själv, dina egenskaper och den kropp du har, kommer ditt liv att vara fyllt med stressmoment.

3) Ät hälsoriktig mat och motionera regelbundet! Ju mer du slarvar med hälsan, desto svårare kommer du att ha att hantera och "avväpna" stressfyllda situationer. Hoppa om möjligt inte över några måltider, absolut inte frukosten.

4) Lär dig att njuta av allt det vackra och goda som finns i tillvaron. Släpp fokus på det negativa. Lyft i stället fram det som är positivt. Försök att leva i nuet. Träna gärna det som kallas för mindfulness (= ett slags carpe diem-filosofi).

5) Öva på att inte ta dig själv alltför allvarligt. Våga skratta åt dig själv, när du gör dumma saker. På vis blir misstagen mindre stressfyllda och ångestframkallande.

6) Var trevlig mot andra! Oförskämdheter och fientligt beteende har aldrig någonsin fört något gott med sig; tvärtom, det skapar bara onödiga spänningar i relationerna.

7) Lär dig att förlåta! Den som inte kan förlåta kommer inte att kunna gå vidare i livet utan får fortsätta med den stress det innebär att för "evig" tid älta sådant som ändå inte kan göras ogjort.

8) Till sist ett råd som gäller de stor- och långhelger som nu väntar: Tänk på att det är vad du äter mellan nyår och jul som avgör om du ska få viktproblem, inte vad du äter mellan jul och nyår. Därmed har det blivit dags att önska alla läsare GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

det låter som bra råd, som man ska följa hela livet, tycker jag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0